vrijdag 1 april 2011

Gebruik van postzegels ten tijde van Lodewijk XIV

Waar ligt eigenlijk de oorsprong tot gebruik van postzegels vraagt men zich af?

Daarvoor moet men teruggaan naar de 17e eeuw. In Frankrijk als koning Lodewijk XIV afwezig was van het Hof, verschaften en zorgden zijn gevolg ervoor, dat er stempels op de brieven aangebracht werden die naar Parijs verstuurd werden. Ene M. Feuille de Conchis heeft in zijn collectie dergelijke brief. Het is een brief geschreven naar juffrouw Madeleine de Scudéry (1607-1701) door Paul Péllisson-Fontanier (1624-1693) met zulke postzegel erop.

Een reglement daterend uit 1654, liet het volgende weten:

Men laat weten aan al deze, die zullen willen schrijven van de ene kant van Parijs naar de andere, dat hun brieven, getrouwelijk zullen gedragen en besteld worden op hun adres, en zij na korten tijd antwoord hebben, indien er op hun brieven een biljetje aanwezig is, waarop geschreven staat: "draagloon betaald". Dat biljetje zal ofwel aan de brief vast zijn, er rond, er in zitten, of op ene of andere manier mee met zijn brief gestuurd worden, zodat de postbediende het kan zien en afdoen. Dit biljet kostte toen een stuiver.

Het postreglement eindigt als volgt: '...de postbediende gaan de brieven beginnen te dragen, den 18 augustie 1653. Men wacht tot die datum, om aan iedereen de kans te geven zulke biljetjes te kopen'.

Gazette van Brugge, maandag 12 februari 1883
Noël De Mey
© Sabam

Op de hoogte blijven?  Abonneer je op mijn feed.

Geen opmerkingen: